Myofasciaal Systeem

Het myofasciaal systeem kan zich de laatste jaren verheugen op een brede belangstelling door wetenschappelijke onderzoekers en ook vanuit de kringen van allerlei therapeuten die werkzaam zijn met het menselijk lichaam.

Bekende onderzoekers zoals Robert Schleip verklaren dat het fasciaal systeem ten onrechte gezien wordt als de Assepoester van de orthopedische geneeskunde en vooral in de laatste jaren schijnt hier een ommekeer in plaats te vinden.

Wat is nu eigenlijk fascia?

Het is zacht bindweefsel dat doorboort, omhult en verdeelt, beschermt en steun geeft, een rol speelt in de opslag en vrijmaken van energie,  de overdracht van mechanische krachten en onderdeel is van een communicatief netwerk in het lichaam.
Het is te vinden overal in het lichaam: om een individuele spiervezel, maar ook om een totale spierbuik; om de organen maar ook de verbindingen tussen de organen; om het hart en om de longen;  oppervlakkig en diep.  Omdat het overal aanwezig is, betekent dat ook dat alles met elkaar in verbinding staat. Het heeft de structuur van een spinnenweb. Mooie beelden gemaakt door Dr. Jean-Claude Guimberteau zijn hiervan te zien op youtube strolling under the skin  (tekst in het Engels)

Meerdere onderzoekers houden zich bezig met de verschillende onderdelen in het myofasciaal systeem.
Thomas Myers bestudeert de functionele eenheid  van  samenwerkende spierketens, die ook erg lijken op de energiebanen uit de acupunctuur: anatomy trains
Travell and Simons maakten een uitgebreide studie van Myofasciale triggerspoints.
Stephen Typaldos  bracht een zestal letsels in kaart in het Fasciaal Dystorsie Model
Luigi,  Antonio en Carla  Stecco  onderzoeken  myofasciale eenheden waarin centres of co√∂rdination  een sleutelpunt vormen in de functie van de desbetreffende spieren.  Door middel van fasciale manipulatie  proberen zij fixaties in het myofasciale systeem te corrigeren

 

Design by || The promo Factory || 2014